Anne’s blog

Prestatiedruk. 

We hebben het allemaal een beetje. De één in mindere mate als de ander maar prestatiedruk is iets dat al begint in ons jonge leventje. 

Mijn dochter kwam thuis met haar rapport. Een paar dagen voor de zomervakantie begint hebben ze op school nog eindfeest, speelgoed dag en dus ook het uitdelen van het rapport. Ik vond dit vroeger zo spannend. Welke cijfers zouden erop staan en belangrijker nog; komt er daadwerkelijk geld in mijn spaarpot? En als ik dan mijn rapport kreeg en de vijf voor rekenen zag staan vielen alle zevens, achten en negens volledig weg. Afwachtend keek ik naar mijn ouders en daarna naar mijn opa en oma want ook hun moesten natuurlijk mijn rapport bekijken.  Het stukje emotioneel welbevinden en sociale vaardigheden konden me gestolen worden. Keiharde cijfers was waar het om draaide bij me.

En nu stond ik dus met het rapport van mijn 5-jarige dochter in handen. De cijfers – hoewel, bij ons werken ze tot groep 2 met kleurcodes en procenten- konden me gestolen worden. Hoe sociaal is ze? Speelt ze graag met andere kindjes? Kan ze delen, heeft ze fantasie, is ze nieuwsgierig en geïnteresseerd naar anderen? Natuurlijk weet je van je kind hoe ze thuis zijn maar op school kunnen ze soms zo anders zijn.

‘Mam, kijk groene vlakken. Goed he?!’  Nore haalt me even uit mijn gedachten. Ja lieverd, heel goed. Maar weet je wat ik nou zo knap vindt van jou? Dat je zo goed kunt spelen met je klasgenootjes. En dat je van die leuke spelletjes kunt bedenken.
Het is ontzettend fijn als je kindje lekker meedraait met de vakken op school maar misschien nog fijner als ze straks vaardig genoeg zijn om voor zichzelf op te komen. Om vriendschappen te sluiten en.. om niet te veel de druk te voelen van buitenaf. Om te mogen zijn wie ze zijn. Met vijven en zessen. Met een dikke acht of negen. Met soms misschien wat extra ondersteuning of bijles. Met dyslexie, ADHD of welk stempel er ook verkrijgbaar is.

De belangrijkste lessen die ik geleerd heb zijn respecteren, aardig zijn voor anderen geloven in jezelf. En dat is geen vak waar je een cijfer voor krijgt.

En laat ik afsluiten door te benoemen dat ik de vakken op school wel degelijk nodig vindt. Dat je bepaalde kennis nodig hebt om straks op door te borduren maar dat we soms vergeten dat het kind vooral ook kind moet zijn zonder druk van alleen maar cijfers.

Tot de volgende!

Liefs, Anne-Marije